Helvetistä itään Kaisan kanssa

Kävin turkulaisen kirjailijan Kaisa Maaria Hakalan kanssa kahvilla ja kyselin häneltä muutamia kysymyksiä liittyen kirjoittamiseen ja Kaisan keskeneräiseen saagaansa, josta on julkaistu jo kaksi ensimmäistä osaa; Huviretki Helvettiin ja Helvetistä Itään.

Halusitko aina kirjailijaksi?

Kirjoittaminen on ollut lähellä sydäntä jo nuoresta asti ja kirjailijan ammatti on toki yksi haaveista, muttei ainoa vaihtoehto tulevaisuuden varalle, Kaisa toteaa hymyillen. Kirjoittaminen on aina tuntunut luontevimmalta keinolta ilmaista itseäni.

Kirjoissasi viitataan paljon erilaisiin artisteihin, pääasiassa suomalaisiin. Kuka tai mikä on sinun suosikkisi suomalaisista esiintyjistä?

Ismo Alanko. Ehdottomasti Ismo Alanko kaikissa kokoonpanoissa. Olen oikeastaan kai saanut sen ihan äidinmaidossa!

Miten keksit kirjoittaa juuri tästä aiheesta?

Alunperin idea lähti silloisen tyttöystäväni kanssa pohtiessa mistä kirjoittaa NanoWrimoon eli National Writing Month haasteeseen, jonka ideana on kirjoittaa 50 000 sanaa marraskuun aikana. Tyttöystäväni keksi että mitä jos olisikin sellainen henkilö, joka selviää syömällä ihmisen aivoista jotain tiettyä ainetta. Idean piti jäädä pöytälaatikkokirjoitukseksi, mutta tarina tempasi minut mukaansa ja nyt en enää osaa päästää siitä irti, naurahtaa Kaisa. Rakastan tarinaa ja sen hahmoja.

Kysymys joka varmasti mietityttää monia; kuinka paljon tällä tienaa?

Hyvin vähän. Hyvin, hyvin vähän. Teen tätä tosiaan enemmän siksi että haluan jakaa tarinaani muillekin, raha on vain bonusta. En suosittelisi jättämään kaikkea vain kirjoittamisen varaan vaan menemään myös päivätöihin… Olisihan se kivaa olla oman elämänsä Leena Lehtolainen, mutta se nyt on aika epätodennäköistä.

Mitä teet jos kirjoittaminen ei sujukaan?

Itseasiassa kärsin tälläkin hetkellä jonkin asteisesta ”writer’s blockista” mutta yleensä musiikin kuuntelu auttaa. Saatan istua autossa kuulokkeet korvilla, kuulla jonkin tietyn lauseen, sanan tai melodian ja yhtäkkiä tulee valtava inspiraatio ja tarve kirjoittaa.

Entä onko sinulla idoleita tai esikuvia?

Ensimmäinen niin sanottu aikuiskirjailija jota luin oli juuri edellä mainittu Leena Lehtolainen josta pidän kovasti. Toinen ehdoton suosikkini on Stephen King jonka koko tuotannon omistan useammalla eri kielellä. Kingin kirjoitustyyli on mahtavan omanlaisensa, lauserakenteet ja kieli… Kaikki on niin hienoa!

Kirjoitatko muunlaista tekstiä? Jos kyllä, niin mitä?

Tällä hetkellä kokeilen kirjoittaa dekkarityyppistä tekstiä, josta ei varmaan koskaan tule mitään, mutta se on hyvää harjoitusta… Toinen genre josta pidän myös, on romantiikka, oikein kunnon ”chick lit” – ihan parasta! En välttämättä tule julkaisemaan mitään tälläistä, kirjoitan lähinnä omaksi ilokseni ja harjoituksen vuoksi.

Mikä on vaikeinta ja helpointa kirjoittaa?

Kaikista vaikeinta mielestäni on kirjoittaa oikein menevää actionia. Tuntuu ettei kieleni taivu siihen ihan niin sulavasti kuin haluaisin. Eniten taas pidän vahvojen tunnetilojen kirjoittamisesta, tilanteista joissa on yksi vahva tunnetila, epätoivoa, onnea, ihan mitä vaan.

Soittolista ovat hyvä keino päästä sisään hahmojen mielenmaisemaan.

Neuvoja nuorille, aloitteleville kirjoittajille?

Lukekaa, lukekaa, lukekaa ja vielä kerran lukekaa. Lukeminen laajentaa sanavarastoa ja tekee kaikin tavoin hyvää kirjoittajalle hyvää. Kirjoittaminen on myös tärkeää, ei voi kirjoittaa hyvää tekstiä, ellei ensin kirjoita paljon huonoa. Niinhän me kaikki tehdään!

Aiotko jatkaa kirjoittamista saagasi jälkeen?

Ehdottomasti! On niin paljon ideoita joita haluan laajentaa, puhumattakaan mahdollisista spin offeista joita on tulossa littyen Huviretkeen.

17799287_10211228473579297_8095059157879731540_n
Kaisa Maaria Hakala, kirjailija
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s