Kolumni: Tekisitkö saman uudestaan?

Elämme ristipaineessa, jossa koko ajan täytyy tehdä jotakin ja samalla osata vain olla. Meidän on täytettävä vuorokauteen sisältyvät tunnit maksimaalisen hyödyllisesti. On muistettava riittävä lepo, ravinto ja liikunta. Niiden lisäksi on käytävä töissä, muistettava harrastaa, pitää huushollia pystyssä ja parisuhde hengissä. On päiviä, jolloin yhdessäkin niistä olisi tarpeeksi tekemistä. Mistä karsimme ensimmäiseksi?

Sanotaan, että pahin vihollinen katsoo peilistä. Sieltä näkyy se, ketä vastaan kilpailemme. Se, kenelle asetamme tavoitteita ja toiveita. Usein kuitenkin koemme paineiden tulevan ulkopuolelta. Etenkin nykyajan sosiaalisen median valtaamassa ilmapiirissä jäämme helposti muiden elämien vangitsemiksi. Jos suosikkibloggaaja on ostanut uuden auton, on itsekin se saatava. Muuten on jotenkin epäonnistunut. On siis painettava lujemmin töitä ja ehkä tingittävä unesta. Tai jätettävä treffi-ilta kumppanin kanssa välistä ja käytettävä se aika rästiksi jääneen työjutun hoitamiseen. Mitä tahansa, kunhan päästään tavoitteeseen.

Mietimme usein tekemistemme lopputuloksia. Iskostamme mieleemme, mitä haluamme. Liian usein jätämme pohtimatta, minkälainen matka tavoitteeseen on. Jos kulkee pelkkä lopputulos mielessä, saattaa matka jäädä kokematta. Monet hätkähtävät siihen, kuinka lapset ovatkin kasvaneet ja kumppani harmaantunut. Mihin vuodet vierivät? Ne jäivät kiireen ja suorittamisen jalkoihin. Elämästä on tullut ajan syömää. Luovutamme oikeuden kerryttää muistoja tyhjänpäiväisyydelle.

Sen sijaan, että näkee pelkän lopputuloksen, kannattaa nauttia matkasta sinne. Katsoa ympärilleen, asettaa välietappeja ja nauttia pienistäkin hetkistä. Niistä kertyy muistoja, jotka löytyvät valokuva-albumien kansien väleistä. Niille nauretaan yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa vielä monien vuosienkin päästä. Muistoille, joissa perheen kuopus maalasi itsensä kotitalon lisäksi ja joissa äidin leipomat pullat paloivat korpuiksi.

Jos haluaa muistoja kerryttävän elämän, voi aloittaa miettimällä: tekisitkö saman uudestaan, jos saisit valita?

Valinnan hetki on nyt.

 

Teksti: Nora Palonen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s