Tulevaisuuden journalistien Radio Tutka

Turun ammattikorkeakoulun journalistiopiskelijat pääsevät tutustumaan radiotyön saloihin työelämäsimulaatiossa, jossa he toimittavat ja juontavat omia radio-ohjelmiaan. Radio Tutka on tulevaisuuden journalistien oppimisympäristö, josta ohjelmat päätyvät nettiradion kautta kaikkien kuultavaksi. Opiskelijat menevät radiokurssille toisen opiskeluvuotensa keväällä, jolloin opettaja on vielä tiiviisti mukana, mutta hiljalleen he rupeavat työskentelemään enemmän omin voimin. Kolmannen vuosikurssin journalistiopiskelijat Emmi Moilanen ja Lauri Rautavuori kertovat Radio Tutkasta.

– Viime syksynä alkoi Kampusradioprojekti, jossa kolmannen vuoden opiskelijat ottivat enemmän vastuuta Radio Tutkan pyörittämisestä. Pyrkimyksenä on saada Tutkaan ohjelmia ympäri vuoden, kertoo Moilanen.

Oppiminen tapahtuu tekemällä. Jokainen saa toteuttaa omia ideoitaan ja radio-ohjelmat syntyvätkin pitkälti juontajalähtöisesti. Aiheita on laidasta laitaan kaukosuhteista kaunokirjallisuuteen. Journalistiopiskelijat saavat tuntumaa radiotyön eri työrooleihin, sillä jokainen pääsee tekemään monipuolisesti töitä radiotyön prosessin eri vaiheissa. He myös tekevät yhteistyötä muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Esimerkiksi teatteri-ilmaisun ohjaajat ovat tehneet kuunnelman ja erillinen viestintäporukka hoitaa Radio Tutkan viestintää ja mainontaa.

– Lisäksi olemme vaihtaneet ohjelmia Lahden ammattikorkeakoulun Limuradion kanssa, Moilanen kertoo.

Radio mahdollistaa heittäytymisen

Ohjelmia tehdessään opiskelijat pääsevät kehittämään omaa toimittaja- ja juontajaidentiteettiään. Rautavuoren mukaan radio formaattina mahdollistaa heittäytymisen, joten sitä myös hyödynnetään:

– Juontaja ei ole objektiivinen tiedonvälittäjä, joten oma persoona saa välittyä kuulijoille. Riippuu tietenkin juontajasta, miten paljon ja miten sitä tuo esille.

Rautavuoren mielestä haastavinta on löytää itseään kiinnostavia aiheita, joista pystyy tekemään myös muita kiinnostavia. Haastavaa on myös luoda tiukkoja kokonaisuuksia, jotka pysyvät hyvin kasassa koko ohjelman ajan. Ohjelmia varten on tehtävä taustatyötä ja aiheensa tunnettava hyvin, jotta lähetykset ovat mahdollisimman selkeitä. Samalla myös se, mikä on haastavinta, on kiinnostavinta ja palkitsevinta.

– Tein kerran ohjelmaa psykedeelisistä päihteistä ja sain sen jälkeen palautetta, että se oli tiukka kokonaisuus. Se tuntui hyvältä, Rautavuori kertoo.

Onnistumiset lisäävät uskallusta heittäytyä. Samoin se, että ohjelmien tekeminen on mahdollisimman jatkuvaa. Muut opinnot vievät kuitenkin aikaa sen verran, etteivät innostuneimmat pysty tekemään niin monta ohjelmaa viikossa, kuin mihin into riittäisi. Olennaisinta on saattaa opiskelijat radiotyön pariin ja antaa heille valmiuksia toteuttaa itseään radiotyössä.

”Kyllä mä tämän hoidan”

Suorat radiolähetykset saavat adrenaliinin virtaamaan ja kiperiäkin tilanteita on ollut. Moilasen mukaan vielä ei ole ehtinyt tapahtumaan tuolilta tippumisia, mutta kerran yksi ohjelmaan tarvittava haastattelu ehdittiin tekemään 20 minuuttia ennen lähetyksen alkamista.

– Se oli kyllä jännittävä tilanne, mutta samalla tunsin luottoa siihen, että kyllä mä sen hoidan.

Radiotoimittajaksi kehittyy vähitellen. Mitä enemmän radiolähetyksiä kertyy, sitä mukavammaksi tekeminen muuttuu. Tekniikka tulee haltuun, eivätkä yllättävät tilanteet enää hätkäytä niin paljon kuin aluksi. Moilanen on saanut läheisiltään palautetta siitä, että hän on rentoutunut ja on juontajan roolissaan enemmän oma itsensä. Moilanen juonsi aluksi ohjelmaa yksin, mutta sai myöhemmin työparin, mikä toi tekemiseen taas uusia ulottuvuuksia. Radiotyö on yllätyksellistä ja kiehtovaa.

– Haluan tehdä tätä tulevaisuudessa, vakuuttaa Moilanen.

 

Teksti ja kuva: Nora Palonen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s