Ensimmäinen turkulainen humanistispeksi tekee tuloaan

Turkulaiset humanistit tunsivat tervettä kateutta muita speksejä tehneitä opiskelijoita kohtaan, joten he päättivät ryhtyä toimeen. Nyt maailman ensimmäinen turkulainen humanistispeksi on koonnut joukkonsa, tänä vuonna rysähtää.

– Jos jossain tulee joku vastaan, kokeile, miten mahdollisimman pehmeästi pääset ohi, sanoo toinen turkulaisen humanistispeksin ohjaajista, Maria Hannone.

Turun yliopiston mediatutkimuksen harjoitusteatteri täyttyy liikkeestä. Mustan puhuvassa tilassa 12 humanistispeksiin valittua näyttelijää tekevät keskittyneesti alkuharjoitusta, joka kehollisena meditaationa valmistaa kehon ja mielen illan harjoituksia varten. Kontrasti ennen harjoituksen alkua on suuri, sillä ennen sitä huone pulppuaa keskustelusta, eväitä syödään ja vaatteita vaihdetaan. Haastatteluun ovat saapuneet Hannosen lisäksi toinen ohjaaja Riitta Lindroos sekä näyttelijät Tia Virtanen, Jemina Kilpeläinen, Joonas Simula, Kaisu Kälviäinen ja Antti Ainola.

Turkulainen humanistispeksi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Halukkaita siihen osallistumiseen oli enemmän kuin osattiin odottaa:

– Varsinaisia pääsykokeita ei ollut, vaan ennemminkin starttipäivä, jossa rennosti leikittiin ja tutustuttiin. Ei oltu varmoja, että tuleeko innokkaita kaksi vai viisi, mutta yllätykseksi tulikin 45. Oli todella haastavaa valita mukaan pääsevät, koska taso oli jäätävän kova, kertoo Hannone.

Speksi on interaktiivista musiikki- ja tanssinumeroilla väritettyä opiskelijateatteria, jossa yleisöä osallistetaan esityksiin. Speksin juuret ovat 1500-luvun Uppsalassa, jossa ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Ennen Suomeen rantautumista speksit ovat eläneet Ruotsin opiskelukulttuurissa vahvasti ja muodostuneet siellä perinteeksi. 1930-luvulla teekkarit toivat speksin Suomeen, josta se on vähitellen alkanut levitä eri kaupunkeihin. Nykyään speksit ovat vahva ja viihdyttävä osa monien korkeakoulujen kulttuuritarjontaa. Tähän asti turkulaisilla humanisteilla ei ole ollut omaa speksiä, mutta kysynnän kasvaessa ryhdyttiin toimeen.

– Ilmoilla alkoi olla tervettä kateutta siitä, ettei meillä ole ollut omaa speksiä, vaikka monilla muilla on. Puskaradion kautta ja bileissä kyseltiin kiinnostuneita ja pikku hiljaa porukkaa alkoi kasaantua kokoon ja hommaa lähdettiin kehittämään, näyttelijät kertovat.

Humanistispeksiin valituilla näyttelijöillä on erilaista esiintymistaustaa. Osa heistä on harrastanut teatteria jo useamman vuoden ja soittaneet bändeissä, toisille lavalle astuminen on uusi kokemus. Hannone paljastaa, että he kokosivat mahdollisimman monipuolisen joukon tekijöitä, joilla riittää intoa. Lindroos lisää, että starttipäivässä ryhmän toimivuutta testattiin, sillä porukan on tärkeää pystyä puhaltamaan yhteen hiileen.

Ohjaajien välinen yhteistyö on sujunut mallikkaasti, sillä he tuntevat toisensa pitkältä ajalta. Hannone on suuntautunut fyysiseen teatteriin, kun taas Lindroosin vahvuuksia ovat improvisaatio- ja puheteatteri. He tekevät ensimmäistä kertaa ammatillista yhteistyötä ja ovat kokeneet sen rikkaudeksi, sillä he voivat oppia toisiltaan. He miettivät yhdessä teemat jokaiselle tunnille ja tekevät harjoituksia molempien tuomien ehdotusten mukaan.

Turun historian ja turkulaisen humanismin pyörteisiin

Syksyn ja alkutalven porukka keskittyi improvisaatioharjoituksiin sekä ryhmäytymiseen. Joulukuussa he kävivät läpi käsikirjoitusta ja tammikuussa ovat aloittaneet varsinaisen näytelmän harjoittelemisen. Näytelmässä seikkaillaan Turun historian ja turkulaisen humanismin pyörteissä, kun villi aikamatka johdattaa katsojat viihdyttävien musiikki- ja tanssiesitysten sävyttäminä halki historian. Näyttämöllä tullaan näkemään monia myyttisiksi nostettuja hahmoja ja tapahtumia Suomen historiasta, eikä huumoria ole unohdettu. Kun humanistispeksi ensimmäinen maaliskuuta 2017 saa ensi-iltansa, on heillä esitystä varten valmiina runko, johon kuitenkin yleisön huutamat om-startit tuovat yllätyksiä. Lisätietoa lähestyvästä speksistä saa Facebookista. Myös asennoitumista tuleviin esityksiin on pohdittu, sillä uusi tilanne on kaikille jännittävä.

– Yleisö ei tiedä, mitä on tulossa, joten periaatteessa mitään väärää ei voi tapahtua, painottaa Lindroos.

– Täytyy mennä sellaisella asenteella, että tietää, että ei tiedä, lisää näyttelijä Antti Ainola hyväntuulisesti.

Näyttelijät odottavat speksikokemukseltaan paitsi lisää esiintymiskokemusta, myös rohkeutta arjen sosiaalisiin tilanteisiin. Speksi tulee myös opettamaan heille näyttelemisen lisäksi jotakin heistä itsestään, sillä speksi vaatii todellista heittäytymistä ja estoista luopumista. Näyttelijä Kaisu Kälviäinen painottaa riskien ottamisen tärkeyttä, sillä etenkin speksissä varman päälle pelaaminen on tylsää. Tuntemattomaan rohkeasti sukeltaminen ja hauskan pitäminen ovat avaimia ikimuistoisiin esityksiin. Myös yleisöltä toivotaan aktiivisuutta, sillä näytökset luodaan yhdessä heidän kanssaan. Työryhmällä on toive esityksiä katsomaan tuleville:

– Aiomme pitää siellä hauskaa, pitäkää kanssamme!

Teksti: Nora Palonen
Kuva: Riitta Lindroos

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s