Tsemppari tukee nuorten aikuisten elämänhallintaa

Huhtikuussa 2016 monipalvelukeskus Tsempin tilat saivat iltoihinsa uutta energiaa, kun Tsemppari aloitti 18-29-vuotiaille suunnatun avoimen kohtaamispaikkatoiminnan. Tsemppari tarjoaa päihteetöntä ja avointa matalan kynnyksen tekemistä nuorille aikuisille, ja kaikille avoimien iltojen lisäksi Tsempparilla on mahdollista saada myös yksilötukea. Toiminta on tarkoitettu nuorten aikuisten mielenterveyden tueksi ja paikalle saa tulla kuka tahansa, joka kokee sen tarpeelliseksi.

– Meille voi tulla ilman minkäänlaista lähetettä. Ei tarvitse ilmoittaa etukäteen tulostaan, saa ihan vaan pölähtää paikalle, kertoo kuntoutusvalmentaja Ranja Mäenpää, toinen Tsempparin työntekijöistä. – Jos tulee esimerkiksi oltua iltaisin paljon kotona ja seinät alkavat kaatua päälle tai jos tuntuu, että voisi vain välillä lähteä jonnekin muualle, voi tulla meille. Kännykän räplääminenkin on ihan ok.

Ajatus Tsempparista ei syntynyt tyhjästä. Toimintaa on ollut ideoimassa 17 nuorta aikuista, jotka päätyivät lopulta ideaan iltapainotteisesta kohtaamispaikkatoiminnasta. RAY:n rahoittama hanke on kaksivuotinen ja sen avulla suunnitellaan ja kehitetään uudenlaista toimintaa ja uudenlaisia lähestymistapoja.

– Turussa on paljon paikkoja nuorille aikuisille, mutta en usko, että koskaan voisi sanoa niitä olevan riittävästi, kommentoi Mäenpää. Paras tilanne olisi se, että olisi tosi paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista sitten voisi lähteä kokeilemaan mikä on se oma juttu.

Avointa ja räätälöityä toimintaa tarpeen mukaan

Avoimissa illoissa pyritään järjestämään askartelua, kirpparikäyntejä, teatteri- ja konserttiretkiä sekä kulttuuripalvelujen kartoitusta. Lisäksi pidetään erilaisia teemailtoja, joissa puhutaan nuorten omien toiveiden pohjalta esimerkiksi syömishäiriöistä. Yksilötukea tarjotaan kaikille, jotka huomaavat tarvitsevansa ammatillista tukea omaan arkeensa. Nuori voi käydä yksilötuessa niin pitkään kuin on tarvetta mutta taustalla pitää olla jokin tavoite.

– Ajatuksena on edetä jokaisen nuoren aikuisen kanssa niistä lähtökohdista, joita kullakin on omien ajatusten ja elämäntilanteen kanssa. Lähdemme yhdessä miettimään, miten senhetkisestä tilanteesta päästään tilanteeseen johon halutaan. Lisäksi on tärkeä tukea nuoria pääsemään omiin tavoitteisiinsa, oli kyse sitten elämänhallinnasta, stressin käsittelystä tai harrastuksista, Mäenpää kuvailee.

Tsempparin tavoitteena oli tavoittaa vuoden aikana 100 nuorta. Pelkästään syyskuun lopulla kävijöitä oli jo lähes 90. Avoimissa illoissa on käynyt keskimäärin 1015 ja yksilötuella 3040 nuorta. Määrät ovat olleet sopivia mutta työtä riittäisi vielä yhdelle tai kahdelle uudelle työntekijälle.

Tsemppari on auki tiistaista torstaihin klo 15.30 – 19.30 osoitteessa Mikonkatu 2, Turku.

Teksti: Krista Karhunen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s