Arvio: Äänen monet kasvot

riko-eklundh-lionel-logue-ja-peter-ahlqvist-kuningas-george-vi

 

Kungens tal kertoo Lontoon Prinssi Bertiestä, joka on änkyttänyt 4-vuotiaasta asti. Hän on pysynyt pois julkisuudesta puheongelmansa takia, mutta Englannin kuninkaan Georg V:n mielestä hänen kummankin poikansa täytyy harjoitella julkista puhumista. Bertie hakee apua Lontoon lääkäreiltä puheongelmaansa, mutta kukaan ei pysty auttamaan häntä.

Kymmenen vuotta myöhemmin Bertien vaimo Elizabeth on löytänyt uuden puheopettajan, australialaisen Lionel Loguen.

Kruununprinssi Davidista tulee Kuningas Edward VIII Kuningas Georg V:n kuoleman jälkeen. David luopuu kruunustaan, koska hän nai naimisissa olevan naisen eikä eronneesta naisesta voi tulla kuningatar perustuslaillisista syistä.

Prinssi Bertie kruunataan George VI Kuninkaaksi 12. toukokuuta 1937. Samaan aikaan Hitler terrorisoi Euroopassa.

On tullut aika Kuninkaan puheelle, jota kuuntelevat KAIKKI.

Ajankohtaisia teemoja

Vaikka Kungens tal käsittelee historian tapahtumia, sen teemat koskevat myös nykyaikaa. Unelmat, pelot, ahdistus, menneisyyden varjot sekä jokaisen oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään puhuttavat jokaista meistä. Näiden teemojen lisäksi näytelmässä käsiteltävät aiheet vallankäyttö, paineiden alla työskentely ja kiusaaminen ovat näkyvissä Suomessakin vuonna 2016.

Prinssi Bertielle on vaikeaa luottaa omaan ääneensä. Kiusaamisesta ja kaltoinkohtelusta muodostuneet ahdistus ja pelko ovat pakkautuneet hänen kehoonsa, mikä ilmenee puheongelmana.

Puheopettaja, herra Lionel Logue haaveilee näyttelijän ammatista, mutta hänessä aaltoilevat riittämättömyyden ja epäonnistumisen tuntemukset.

Näkyvää näyttelijäntaidetta

Prinssi Bertien (myöhemmin Kuningas George VI) roolissa loistaa Peter Ahlqvist. Hän muistuttaa fyysiseltä olemukseltaan näyttelijä Colin Firthia, joka esittää nimikkoroolin Kuninkaan puhe-elokuvassa. Ahlqvist on sisäistänyt hyvin roolinsa, koska hänen kehostaan huokuu jännitys. Hänen änkytyksensä on luonnollinen.

Puheopettaja Lionel Loguen kenkiin on hypännyt Riko Eklundh. Eklundhinkin on kehollistanut hyvin roolinsa. Loguen epävarmuus ja lämpö tuntuvat. Ne ovat osa ihmisyyttä.

Lionel Loguen vaimon roolin tekee Monica Nyman. Hänen luonnollinen olemus näyttämöllä on mielenkiintoista katseltavaa.

Kaunis visuaalinen ilme

Pidän näytelmässä käytettävistä puvuista, lavasteista ja väreistä. Puvustus on Matti Seppäsen käsialaa ja lavastuksen takaa löytyy Peter Ahlqvist. Näiden elementtien lisäksi valosuunnittelulla on tärkeä rooli näyttämöllä. Kuninkaan puheen valosuunnittelu on onnistunut. Se luo tunnelmia kohtauksiin ja näytelmässä käytetyt värit tulevat esiin loistokkaina. Valosuunnitelmat on luonut Ada Halonen.

Dynaamista ohjausta

Huomaan kohtauksissa olevan hyviä ratkaisuja siihen, miten näyttelijät asettuvat näyttämölle. Tällaisilla ratkaisuilla voidaan korostaa tiettyjä jännitteitä, joita muodostuu roolien ja heidän asemansa välille.

Pidän äänenkäytöstä sekä siitä, miten äänenpainoilla alleviivataan ja painotetaan tärkeimpiä sanomia repliikeiden sisältä.

Ääni on näytelmän ydin ja sitä käsitellään monesta eri näkökulmasta Kuninkaan puheessa. Näytelmän ohjaaja Pekka Sonck on tuonut nämä näkökulmat esille sillä tavalla, että ne koskettavat ihmisen sisintä.

 

Teksti: Elisa Saura
Kuva: Pette Rissanen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s