Arvio: Tavoitteena täyden kympin vaimous

kuva-280

Turun Linnateatteriin rantautunut klassikkomusikaali Tell me on a Sunday on tarina nuoresta naisesta (Netta Dahlberg), joka muuttaa pikkukaupungista New Yorkiin löytääkseen elämänsä rakkauden. Musikaali on yhden naisen show, jossa tunteet ja vaatteet vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Lavalla on yllättävän paljon vuorovaikutusta siihen nähden, että pääesiintyjän lisäksi lavalla nähdään vain pianonsoittaja (Kari Mäkiranta). Puhelut päähenkilön äidille ja dialogit kuviteltujen miesten kanssa elävöittävät esitystä.

Mikko Koivusalo on suomentanut Andrew Lloyd Webberin säveltämän ja Don Blackin sanoittaman teoksen. Romanttinen komedia pukee ylleen tummia sävyjä koskettavien ja voimakkaiden kappaleiden myötä. Dahlbergin kaunis ääni taipuu korkeista sävelistä raivon värittämiin puuskiin. Musikaali on nuoren naisen henkiinheräämistarina, jossa hän New Yorkin sykkeessä on hetken enemmän elossa kuin on ollut pitkään aikaan. Hänestä ajoittain huokuva naiivius ja toiveikkuus sen oikean löytämiseksi ovat riemastuttavaa seurattavaa.

Tell me on a Sunday on äänimaailmaltaan rikas, sillä kauniiden sävellysten lisäksi siinä kuullaan erikoistehosteina ovikellojen rimputusta, sadetta, tietokoneen naputusta ja muita yksittäisiä ääniä. Rikkautta kokemukseen tuovat myös kauniit kuvat, joita musikaalin kohtaukset ja tunnetilat luovat. Vaikuttavin lienee hetki, jossa päähenkilö istuu kauniissa mekossaan lattialle heitettyjen ruusujen keskellä. Valaistus tukee koko musikaalin ajan tunnelmaa ja tehostaa musiikin vaikutusta.

”Maailma ei lopu, jos tähtiin katsoo. Maailma ei lopu, uusiutuu vaan” esityksessä lauletaan ja enimmäkseen kappaleet onkin suomennettu todella taitavasti. Webberin käden jälki on tunnistettavissa ja tekee muuten minimalistisesti toteutetusta musikaalista suuren. Päähenkilö tavoittelee täyden kympin vaimoutta, katsoja saa ainakin kylmien väreiden perusteella täyden kympin musikaalielämyksen. Ohjaaja Janne Jämsä on tehnyt vaikuttavaa työtä.

 

Teksti: Nora Palonen
Kuvat: Mirkku Merimaa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s