H2Ö jätti jälkeensä hyviä muistoja

Viime viikonloppuna viimeistä kertaa järjestetty H2Ö-festivaali ansaitsi kolmen vuoden aikana paikkansa taiteen ja musiikin ystävien sydämissä. 8000 kävijällä ennätyksiä ei rikottu, mutta tunnelman puolesta H2Ö lopetti huipulla. Festivaali ehti olemassaolonsa aikana löytää vahvuutensa – pienetkin yksityiskohdat huokuivat juuri sitä h2ö-tunnelmaa, jonka perään ihmiset varmasti nostalgisina huokailevat tulevina festarikesinä. Ihmismassan väljyys oli myös itsessään positiivinen asia kävijöiden näkökulmasta, sillä jonot jäivät vaatimattomiksi, eikä tungos haitannut keikkojen seuraamista.

27924580193_403588b3ec_z
Hinds.

H2Ö:n kulmakivi on aina ollut isojen esiintyjänimien sijaan mukava tunnelma, jonka ansiosta alueella on yksinkertaisesti helppo viihtyä. Tämän vuoden tunnetuimpia esiintyjiä olivat espanjalainen Hinds, yhdysvaltalainen Mercury Rev ja ruotsalainen Dungen. Sur-Rur juhlisti 20-vuotista taivaltaan tarjoilemalla yleisölle lavan reunalta porkkanoita ja viinirypäleitä. Lauantai-iltana Hindsin yleisö jäi hieman harvalukuiseksi lähinnä siitä syystä, että ihmismassa oli pakkautunut lavan viereiseen anniskelukarsinaan ja seurasi siitä espanjalaisten soittoa. Keikka oli joka tapauksessa mainio ja bändin jäsenetkin onneksi ymmärsivät, että syy yleisökatoon oli kiemurainen anniskelulaki.

28508167436_09cccf84b0_z
Performanssi.

Musiikin lisäksi myös muuhun poikkitaiteelliseen ohjelmaan oli jälleen panostettu. Tänäkin vuonna Ruissalon telakka oli täynnä pieniä yksityiskohtia, jotka on helppo vahingossa ohittaa, mutta jotka yllättävät ja ilahduttavat silmät auki kulkevaa festivaalivierasta. Taideteosten lisäksi alueella oli myös runsaasti performansseja ja erilaisia työpajoja, kuten Tekstibaari, jossa kävijät saivat tulostuttaa itselleen räätälöidyn kaunokirjallisen pätkän. Viime vuodelta tuttu Bändikonseptin SM-kilpailu sai tällä kertaa kaverikseen spektaakkeleita kuten Charles Bukowskin näköis- ja oloiskilpailun ja Puhekaraoken.

28540334885_42e5feda57_z
Lounge.

Ensimmäistä kertaa H2Ö:ssä lauantaina vieraillut Markus Alander tykästyi festivaalin tunnelmaan:

— Oon viihtynyt tähän mennessä tosi hyvin. Ensivaikutelma H2Ö:stä on rento ja visuaalisesti tosi hieno. Ihmiset on tosi ystävällisiä. Ajattelin vaan kävellä ja katsella, ei ole etukäteen tiedossa mille keikoille menen, Alander kertoi.

Lauri Lahtinen puolestaan oli festivaalilla vapaaehtoistöissä.

— Perjantain vapaapäiväni lempparikohta ei ollut keikka vaan Ponttoonin puhekaraoke. Se oli hauska, jotkut esittivät esimerkiksi kiihkouskovaispuheen ja Timo Soinin iso jytky-puheen tosi tunteella. Näin Li Anderssoninkin siellä kuuntelemassa.

— Lempipaikkani H2Ö:ssä on varmaan ruokakojut koska ruoka oli tosi hyvää. Kasvissyöjänä on mielestäni mahtavaa, että festareilla on nykyään niin helppo löytää syötävää.

27924579053_207ca9124a_z

H2Ö:n välittömyyttä ja ihmisläheisyyttä jää kaipaamaan. Toisaalta on ymmärrettävää, että festivaalin tekijätiimi kokee telakka-alueen vaikeaksi festivaalin järjestämisen kannalta ja kaipaa jo uusia horisontteja. Aiemmin Ilmiötä tehneelle tuottajatiimille H2Ö tuskin jää viimeiseksi lajissaan, ja saattaa olla, että jo piankin päästään kokemaan taas jotakin uudenlaista taidetapahtumaa samalta taholta.

Aika ei ole vielä ehtinyt edes kullata muistoja, mutta uskon, että H2Ö:tä muistellaan lämmöllä vielä pitkään.

 

Kaisa Saarinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s