”Vähän niinku Tuska”

Puska Metal Festival järjestettiin viime lauantaina kuudetta kertaa Helsingin Käpylässä, Taivaskalliolla. Rennolla diy-hengellä organisoitu tapahtuma on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Kaikille avoin ja maksuton tapahtuma nosti tänä vuonna rimaa entisestään: Puskalla oli viralliset jatkot Oulunkylän aseman vieressä, O’Gelis-baarissa. Esiintymässä oli kolme bändiä, ja niin kuin Puskakin, myös jatkobileet olivat ilmaiset. Alusta asti Puskaa järjestämässä ollut Leevi Lintumäki vastaili tapahtumaa koskeviin kysymyksiin muutamaa päivää ennen h-hetkeä.

Tänä vuonna pari kaveria tulee livemiksaamaan. Ei oo sit enää sitä, että toisella puolella lavaa kuuluu pelkkä basso ja toisella pelkkä kitara, eikä soittajien tartte tuoda omia laitteita vaan tulee kunnon PA-kamat yhdestä osoitteesta. Äänenlaatu on ollu aiemmin ihan järkyttävän surkeeta, festivaalia alusta asti järjestämässä ollut Leevi Lintumäki kertoo.

Tee-se-itse -henkeen vahvasti nojaavan festivaalin kävijät ovat kuitenkin ymmärtäneet alusta asti, että tapahtumaa on järjestämässä pieni joukko kavereita, joiden ainoa palkkio tehdystä työstä on hauska päivä.

Jos joku tulis paikalle ja odottais jotain ihan oikeeta festarikeikkaa, niin se sais kyl aika pahasti pettyä. Ollaan aina mainittu Facebook-tapahtumassa, että homma vedetään diy-meiningillä, mikä antaa sekin vähän anteeks. Jos jotain mokia tuleekin, niin jengi osaa ottaa ne mokat sit huumorilla, Lintumäki pohtii.

Tapahtumassa kuultava musiikki vaihtelee perusrokista punkin kautta hardrockiin ja edelleen metallista black metalliin. Bändit tapahtumaan hankitaan avoimella haulla. Kiinnostuneet soittajat lähettävät sähköpostia, josta käy selväksi hieman yhtyeen taustaa sekä musiikkityyliä ääninäytteiden avulla.

Alkupäivä otetaan rennosti ja loppuillasta ollaan sianveret naamalla, Lintumäki kuvailee illan etenemistä.

Rahaa tapahtuman järjestämisessä ei oikeastaan liiku. Soittajat saivat viime vuonna palkaksi kiljua ja makkaraa, sama linja jatkunee tälläkin kertaa. Esiintymislavaa ei ole, mutta soittimien ja äänentoistolaitteiston suojaksi Lintumäki on ostanut festaripaviljongin, jonka tarjoamaa suojaa on lisätty teippaamalla katokseen kiinni pressua.

Ainakin säästyy soittokamat jos sataa. Eihän sinne ketään edes tuu kuuntelemaan, jos oikeesti sataa, mutta bändit voi sit ainakin soitella keskenään sateelle, Lintumäki naurahtaa.

Tapahtuman suosion kasvu on Lintumäen mukaan ollut ekspotentiaalista. Ensimmäinen Puska vietettiin vuoden 2010 syksyllä Suutarilassa. Paikalla oli parhaimmillaan 80 osallistujaa ja illan aikana esiintyi neljästä kuuteen bändiä. Lintumäki aikoi järjestää tapahtuman myös vuonna 2011, mutta joutui perumaan suunnitelmansa lukuisten esiintyjäperuutusten johdosta. Vuonna 2012 Puskaa juhlittiin jälleen, mutta tällä kertaa Käpylän Taivaskalliolla, jossa tapahtuma on sittemmin järjestetty joka vuosi.

Tällä hetkellä Facebook-tapahtumassa osallistujia on yli 400 ja tapahtumasta kiinnostuneita 1700. Lintumäelle Puska on ennen kaikkea harrastus.

Puskan kasvamisen raja menee siinä, että pitäis alkaa jotain maksuja periä ja suorittaa. Siihen asti kun bändit tulee ilmatteeks eikä tartte mitään aitoja pystytellä tai oikeeta lavaa rakentaa niin jatketaan. Pidetään sama diy-henki yllä, niin ei ala homma turhaa paisumaan, Lintumäki summaa.

Rennosta asenteesta huolimatta Lintumäki kertoo huomanneensa tietynlaisen vakavoitumisen omassa toiminnassaan. Idea ensimmäiseen Puskaan lähti siitä, että tuolloin 16-vuotias Lintumäki halusi järjestää silloisen yhtyeensä kanssa keikan vapaammassa hengessä. Ensimmäisten festivaalien jälkeen miestä alkoi kiinnostaa enemmän se, mistä kaikesta hän oikeastaan on vastuussa tapahtumaa järjestäessään. Myös lupien hakeminen kävi tutuksi.

Alkuun vastuuta oli jopa hankala jakaa muiden kanssa, mutta sittemmin luottoa apukäsiin on löytynyt ja Lintumäki on luovuttanut vastuualueita kavereiden hoidettavaksi.

Kai sitä on tajunnu, että jos tätä meinaa oikeesti parempaan suuntan kehittää ja kasvattaa niin pitää antaa tilaa niille, jotka tietää joistain asioista enemmän kun mä ite, Lintumäki toteaa.

Entä mistä tapahtuman nimi tulee?

Joku heitti ensimmäisellä kerralla, että tää on vähän niinku Tuska, paitsi että mennään johonkin metsän laitaan soittamaan. Siitä se tuli ja kyllähän me aika paljon tolla nimen hauskuudella ratsastetaankin, Lintumäki hymähtää.

Puska Facebookissa: https://www.facebook.com/PuskaMetalFestival/

Teksti: Laura Millasnoore
Kuva: Arttu Mäkinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s