Kolumni: Koko kansan pakkojuhlat

”Mitä vappuna?”, ”Lue täältä ruoka- ja juomavinkit vappuun”, ”Vapun kreiseimmät bileet”, ”Mitä jos vappuna onkin huono sää?”. Kuulostaako tutulta?

Me suomalaiset olemme erikoista kansaa. Valtaosan vuodesta vaellamme läpi harmaan arjen pää painuksissa, mitä nyt korkeintaan esitämme välillä sosiaalista ja lähdemme tuulettumaan velvoitteesta. Bussissa ventovieraan hymy saa lamantumaan kauhusta, ja omien synttäribileiden järjestäminen ahdistaa suunnattomasti. Kukaan ei halua olla epäsuosittu, mutta ei myöskään tyrkky.

Nöyryys onkin yksi arvostetuin piirre kulttuurissamme. Arjelta ei odoteta ihmeitä, kunhan nyt Ikeastamme on pölyt pyyhitty ja telkkarista ehtii katsoa uuden dieettiohjelman.

Vaatimattomat odotukset lentävät kuitenkin roskakoriin kuin leppäkeihäs, kun joku vuoden suurimmista juhlista koittaa. Yhtäkkiä pitäisi löytää se täydellinen mekko, ylioppilaslakki, kumppani, piknik-suunnitelma ja eeppiset bileet. Ja kaikki luonnollisesti oikeassa järjestyksessä.

Täydellisen juhlapäivän metsästyksen mania onkin kuin influenssa-aalto – mitä enemmän sitä yrittää välttää sitä varmemmin se tarttuu.

Kun googlettaa sanan vappu, saa hakutulokseksi värikkäitä ja blogiuskottavia kuohuviiniasetelmia ja hilpeän näköisiä piknik porukoita.

Tunnustan, omatkin mielikuvani tulevasta vapusta liikkuvat näissä vaaleanpunaisissa ja tippaleipä-mainoksen omaisissa mielikuvissa, joissa nauran vatsani kipeäksi, ja ylioppilaslakki hohtaa valkoisena.

Rehellisyyden nimissä, todennäköisin skenaario ensi viikon juhlinnalle sisältää huomattavasti enemmän villahousuja ja puolijäistä makkaraa kuin samppanjaa ja kattoterassijuhlia. Onneksi aika kultaa muistot, jos ei täydellinen päivä sitä tee.

 

Nelli Lapintie

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s