Kolumni: Pehmoinen suomalaisopiskelija maailmalla

Aloitin syyskuussa yliopisto-opinnot Britanniassa, missä talousliberalismi on edennyt vielä pidemmälle kuin Kokoomus-Suomessa. Englannissa lukukausimaksut ovat pilvissä, mikä on johtanut siihen, että opiskelijat suhtautuvat yhä useammin tutkintoonsa yhtenä kulutushyödykkeenä muiden joukossa. Huonoista arvosanoista suututaan professorille, koska ne eivät tarjoa rahalle vastinetta. Opiskelijat laskevat viikoittaisten opetustuntiensa osuuden maksuistaan ja turhautuvat, jos ne eivät tunnu hintansa arvoisilta. Lopulta käteen saatu korkeakoulututkinto on yhtä kuin 27 000 punnan laina.

Tämä on ymmärrettävästi muuttanut ilmapiiriä yliopistoissa, etenkin, kun kalliisiin maksuihin yhdistetään globaalin talouden jatkuvat ongelmat. Moni pelkää maksavansa itsensä kipeäksi tutkinnosta, jolla ei pääsekään töihin — ja on peloissaan aivan oikeassa. Vastavalmistuneet eivät ole samalla viivalla, sillä etulyöntiasema on niillä, jotka ovat jo opiskeluaikana kartuttaneet jonkinlaista kokemusta. Tämä taas johtaa siihen, että monista aiemmin puhtaasti nautinnollisista asioista on tullut kilpailutilanteita. Esimerkiksi yliopiston klubien ja osuuskuntien vaaleissa kaikista vastuurooleista on kova taisto, koska “ne näyttävät hyvältä CV:ssä”.

Jo ensimmäisen vuoteni aikana olen kyllästynyt tähän. Haluan kirjoittaa koululehteen tai asettua ehdolle teeseuran vaaleissa, koska nautin näistä asioista; en sen vuoksi, että tahdon maksimaalisen hyödyn “yliopistourastani”. Haluan opiskella tullakseni ymmärtäväisemmäksi, sivistyneemmäksi ihmiseksi, en tehostaakseni kilpailukykyäni markkinoilla. En halua ajatella aikaani yliopistossa “urana” ollenkaan. Minut on kai koulutettu huonoille tavoille Suomen pehmoisessa järjestelmässä — ja olen siitä kiitollinen. Voi olla, ettei muutaman vuoden päästä suomalaisopiskelijoillekaan enää suoda moista.

 

Kaisa Saarinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s