Sohvasurffaus on ikkuna maailmaan

DSC_5285-2
Henna Pötsönen majoittaa sohvasurffaajia kotonaan Turussa useamman kerran kuussa.

Couchsurfing eli sohvasurffaus tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden yöpyä ilmaiseksi paikallisten kodeissa. Turkulainen opiskelija Henna Pötsönen aloitti sohvasurffauksen jo vuonna 2007. Pääsyynä oli yksinkertaisesti kiinnostus matkustamiseen. Hän käyttää palvelua sekä reppureissaajien majoittamiseen omassa kodissaan että yöpymispaikan löytämiseen itse matkustaessaan.

Matkustus on minulle suuri osa elämää, ja vietinkin juuri kuusi vuotta liftaten ympäriinsä. Sohvasurffaus on mielestäni kuin ikkuna maailmaan. Kun avaa ovensa matkailijoille, tapahtuu eräänlainen kansainvälinen vaihto, kertoo tällä hetkellä vakituisesti Turussa asuva Pötsönen.

Sohvasurffaus tarjoaa paitsi kontakteja myös kulttuurisia kokemuksia. Paikallisten seurassa voi päätyä mitä erikoisimpiin paikkoihin ja nähdä kohdemaan oikean elintason. Pötsöseltä löytyy monta mielenkiintoista tarinaa sohvasurffauksesta sekä majoittujan että majoittajan näkökulmasta – esimerkiksi Malesiassa hän on päässyt osallistumaan paikallisten merimustalaisten häihin. Parhaita muistoja ovat kuitenkin ihmiset, joita hän on tavannut matkansa varrella.

Päädyin jopa rakastumaan matkallani törmättyäni samaan tyyppiin useamman kerran muutamassa kaupungissa. Olimme yhdessä melkein kuusi vuotta. Se on mieleenpainuva muisto kyllä, hymähtää Pötsönen.

Sohvasurffaajia Pötsönen on majoittanut yli 45 eri maasta. Turku on yleensä läpikulkukaupunki monelle Tukholmasta tulevalle, mutta sillä on kuitenkin hyvä maine ulkomaalaisten keskuudessa.

Turussa olen näyttänyt vieraille omia lempparikohteita ja vienyt heitä esimerkiksi keikoille, Pötsönen kertoo.

Ongelmia ei useamman kerran kuussa surffareita majoittavalla Pötsösellä ole juurikaan ollut. Yleensä hän majoittaa yhden tai kaksi henkilöä kerrallaan, mutta parhaimmillaan vieraita on ollut kuusi. Sohvasurffauksessa kirjoittamattomia sääntöjä ovat ehdottomasti molemminpuoleinen kunnioitus ja joustavuus.

Itse sohvasurffatessani valitsen majoittajan palvelusta yhteisten harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden perusteella. Olen kuitenkin aika huono suunnittelemaan reissuja itse ja pistän yleensä pyynnön viime minuutilla, lisää Pötsönen.

Muihin majoitusvaihtoehtoihin verrattuna sohvasurffaus voi olla hieman vaivalloisempaa, sillä joissain paikoissa saattaa olla vaikeaa löytää majapaikkaa. Joskus myös joutuu elämään majoittajan aikataulujen mukaan, jos hän on töissä päivisin etkä pääse sillä välin asuntoon sisälle.

Jos en ole löytänyt mielenkiintoisia ihmisiä tai vapaata sohvaa, olen majoittunut myös teltassa. Ei yöpaikan löytyminen ole ollut ikinä ongelma, kertoo Pötsönen.

Ensikertalaisia Pötsönen neuvoo aloittamaan rohkeasti, sillä toiminnalla on paljon tarjottavaa. Se on muun muassa väylä kansainvälistymiseen, silloin kun itsellä ei ole mahdollisuutta matkustaa. Itse sohvasurffaamista Pötsönen rohkaisee kokeilemaan sellaisen henkilön luona, joka on jo kokenut sohvasurffareiden majoittaja. Paikan löytämiseksi kannattaa täyttää profiilinsa palvelussa mahdollisimman hyvin. Mitä enemmän tietoa itsestään tarjoaa, sitä paremmin ihmiset luottavat sinuun.

Yhteenvedettynä koen että maailmani on avartunut paljon sohvasurffauksen kautta. Ja tietysti se on tuonut unohtumattomia kokemuksia, summaa Pötsönen.

 

Sohvasurffausyhteisöön voi liittyä osoitteessa www.couchsurfing.org.

 

Teksti ja kuvat: Nina Maunuaho

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s