Kolumni: Muille vaikea ruokavalio

Vuodenvaihteessa lopetin kokonaan lihansyönnin ja siirryin niin sanotusti virallisesti kasvissyöjäksi. Itselläni suurin syy muutokseen oli lihansyönnin ympäristövaikutusten ymmärtäminen. Olen innokas matkailija ja aina miettinyt lentämisellä aiheuttamaani suurta ympäristöjalanjälkeä. Ymmärsin kuitenkin, että ruokavalinnoillani pystyn vaikuttamaan paljon enemmän maapallon tilaan.

Kasvissyönti ja vegetarismi ovat viime aikoina tulleet yhä enemmän ihmisten tietoisuuteen. Kaikki varmasti ovat kuulleet Lihaton lokakuu ja Vegaaninen tammikuu -kampanjoista. Samalla kauppojen valikoima eläinperäisiä tuotteita korvaavista kasviperäisistä vaihtoehdoista on lisääntynyt. Uutuus nyhtökaura keräsi suuren mediahuomion.

Itse olen aina suhtautunut kasvissyöjiä kohtaan positiivisesti. Olen suorastaan ihaillut ihmisiä, jotka ovat voineet tehdä tämän valinnan ympäristön ja eläinten hyväksi. Lähiaikoina olen kuitenkin yllättynyt, kuinka paljon negatiivisia asenteita kasvisruokailua ja vegetarismia kohtaan edelleen on. Jotkut luulevat eri tavoin syövien hakevan vain huomiota ja haluavan tehdä muiden elämän vain vaikeaksi.

Pari esimerkkiä osoittaa asenteita:

Eräs miespuolinen kaverini kertoi tilanneensa pikaruokalassa yömyöhällä soijatortillaa. Tämä sai satunnaiset, ehkä hieman humalaiset ihmiset haukkumaan häntä homoksi.

Lukioni ruokalassa oli laitettu täysin soijabolognese-kastikkeelta näyttävää jauhelihakastiketta kasvisruokailijoiden linjastolle ilman mitään erillistä huomautusta tai lappua asiasta. Sitä menivät monet kasvissyöjät epähuomiossa sitten syömään, mutta keittiöstä ei edes pahoiteltu asiaa.

Mielestäni ruoan pitäisi olla jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia, ja sitä pitäisi kunnioittaa. Sen ei pitäisi oikeuttaa haukkumiseen tai herjaamiseen. Jos ihmisellä on on jokin vaikea ruoka-aineallergia, ihmiset ottavat sen varmasti huomioon. Miksei otettaisi vegetaristejakin?

Huonona ruoanlaittajana mietin siirtyessäni kasvissyöjäksi, että mitä minä sitten syön. Jos edes vähän vaivaa näkee, huomaa, että kasvisruoan valmistaminen on erittäin helppoa. Sitä paitsi voin edelleen syödä kaikkia lempiliharuokiani korvaan lihan vain nykyisin soijalla tai tofulla.

Viime keskiviikkona alkoi viidettä kertaa Ekopaasto-kampanja. Tänä vuonna keskitytään ruoan ympäristövaikutuksiin. Kampanjan tarkoituksena on muuttaa elämää ekologisempaan suuntaan ja hillitä ilmastonmuutosta. Kannattaa kokeilla.

 

Petra Sundell

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s