Kolumni: Puhtaalta pöydältä

Omiin epäonnistumisiin on helppo jäädä rypemään. Pieni ja mitätön virhe menneisyydessä voi vaivata vielä vuosien päästä, ja pelko virheen uusimisesta saattaa seurata mukana läpi elämän. Vain yhden asian vuoksi ihminen voi hävetä ja jopa mitätöidä itseään.

Menneeseen tarttuminen on kuitenkin täysin turhaa. Kun asioita on jo tapahtunut, niiden pois pyyhkiminen on mahdotonta. Se, että jonkin tapahtuneen miettimiseen käyttää jatkuvasti aikaa, ei ole millään mittarilla järkevää. Se ei muuta mitään. Myös tulevaisuus on asia, jonka miettiminen pitäisi automaattisesti jättää esimerkiksi tutkijoille. Sille ei juuri tällä hetkellä voi suoranaisesti yhtään mitään. Jotain tapahtuu jos on tapahtuakseen.

On tietysti asioita, joista kannattaa olla huolissaan. Jos pelkää liukastuvansa portaissa, koska räplää puhelintaan, huoli on aiheellinen. Tärkeää on, että huolen aiheelle voi tehdä jotain. Kun päättää laittaa puhelimensa taskuun portaissa kävelyn ajaksi, riski onnettomuuteen pienenee. On myös mahdollista oppia. Jos henkilö on pettänyt luottamuksen monta kertaa, on mahdollista valita, haluaako enää jatkossa osakseen samanlaista kohtelua. Turhaa panikointia sen sijaan on se, että pelkää jatkuvasti portaiden romahtavan alta tai luotettavaksi osoittautuneen ihmisen pettävän.

Vaikka sanonta “carpe diem” onkin kliseinen ja loppuun kulutettu, on sen viesti tärkeä ja ainutlaatuinen. Ihmiset haluavat olla onnellisia ja nauttia elämästään. He haluavat saada elämästään kaiken irti. Se ei onnistu, mikäli jatkuvasti tuijottaa menneeseen tai tulevaan. Kun sen sijaan elää olemassa olevassa hetkessä, ottaa yhden askeleen lähemmäs sitä, että keskittyy tekemään juuri tästä hetkestä itselleen parhaan mahdollisen.

Oona Karhunen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s