”Olemme kaikki saman sateenkaaren alla” – Raision kirjastoon Suomen toinen sateenkaarihylly

DSC_1507
Eeva Kiviniemi esittelee sateenkaarihyllyn lempiteostaan ”Illan tullen”.

Raision kirjastossa otettiin toukokuussa käyttöön sateenkaarihylly, josta löytyy kauno- ja tietokirjallisuutta, sarjakuvia sekä elokuvia, jotka liittyvät jollain tavalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, tai joiden kirjoittaja on avoimesti johonkin seksuaalivähemmistöryhmään kuuluva.

Raision kirjaston aikuistenosaston osastonjohtaja Eeva Kiviniemi kertoo, että idea hyllyyn lähti kirjaston työntekijöiden vierailtua Helsingissä Kallion kirjastossa, missä sateenkaarihylly otettiin käyttöön tämän vuoden tammikuussa. Hylly on Kiviniemen mukaan erittäin tarpeellinen, sillä kaikkia ihmisiä ei edelleenkään kohdella yhdenvertaisesti, ja jotkut joutuvat kärsimään syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisensa takia.

– Tasa-arvo on kirjastolla sisäänrakennettu arvo ja haluamme olla kaikille avoimia, kertoo Kiviniemi.

Hyllyn perimmäinen tarkoitus on edistää ajatusta, jonka mukaan sateenkaaritoiminta on osa jokaisen kirjaston arkea. Hylly myös helpottaa sateenkaariaineiston löytymistä, sillä normaalisti aineistot ovat hajallaan ympäri kirjastoa ja niiden etsiminen saattaa olla työlästä. Kriteerit sateenkaarikirjojen valintaan olivat Raisiossa samat kuin Kallion kirjastolla, eli aineistojen tulee olla jollain lailla seksuaali- ja sukupuolivähemmisöihin liittyviä.

– Noudatimme Kallion valintoja, koska ne olivat tarkoitukseen hyvin sopivia. Saatamme kuitenkin täydentää valikoimaa, sillä sateenkaariaineiston määritelmä ei ole kovin tiukka, kertoo Kiviniemi. Laina-aika ja -tapa ovat kuitenkin samat kuin muissakin kirjoissa ja elokuvissa, vaikka aineistot onkin sijoitettu erikoishyllyyn.

DSC_1512
Sateenkaarihyllyn teokset on merkitty värikkäin tarroin.

Hyllystä ei ole vielä tullut negatiivista kommenttia, mutta siihen on varauduttu. Esimerkiksi erittäin uskonnolliset ihmiset saattavat Kiviniemen mukaan kokea hyllyn loukkaavana.
– Tärkeää on kuitenkin, että kirjasto on sananvapauden ja tasa-arvon puolella ja kaikille avoin, muistuttaa Kiviniemi.

Raision kirjastolla on myös niin sanottu maahanmuuttajahylly, joka sisältää tietopaketteja Suomesta maahan muuttaneille. Kiviniemen mukaan erikoisryhmille tehdään hyllyjä siksi, että heidät halutaan toivottaa tervetulleeksi kirjastoon ja jakaa tietoa.

– On helpompaa, kun tietää eikä oleta. Yhteiskunta laahaa perässä, mutta me emme halua tehdä niin. Mielestäni olemme kaikki saman sateenkaaren alla, jos ajatellaan seksuaalisuutta ja sateenkaari-käsitettä, summaa Kiviniemi.

Nina Maunuaho

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s