“Valehtelin hänelle, että tein abortin”

IMG_0948

– Lapsi oli vahinko. Mietin kuitenkin, että haluan viimeistään parin vuoden päästä lapsia. Siksi päätin että haluan pitää hänet, kertoo 19-vuotias Julia viiden kuukauden ikäisestä Jerestä.

Julia ja Jere asuvat Turun ensikodissa. Sinne Julia saapui viime lokakuussa, pari kuukautta ennen Jeren syntymää. Julialla oli raskauden aikana oma asunto. Ensikoti oli kuitenkin sekä Julian oma että sosiaalityöntekijöiden ehdotus.

– Olin niin masentunut, kun meillä oli lapsen isän kanssa riitoja. Hän myös uhkaili minua kännissä, enkä uskaltanut olla yksin. Minulla on ollut vanhempieni kanssa riitoja, enkä ole aina voinut mennä kavereidenkaan luo.

Ensikodin yksikön vastaava Tiina Lehtimäki kertoo, että yleisimpiä syitä ensikotiin muuttamiseen ovat vanhempien nuori ikä ja mielenterveysongelmat. Muita yleisiä syitä ovat kehitysviive tai vammaisuus, erilaisten arjen taitojen puute ja vaikeudet vauvan hoidossa tai vauvan kanssa olemisessa ja elämisessä.

– Usein taustalla on useampia syitä. Esimerkiksi yksin nuori ikä ei aina tarkoita sitä, että tarvitsisi tulla ensikotiin tulla, Lehtimäki sanoo.

Ensikoti tarjoaa ympärivuorokautista kuntoutusta vahvaa tukea tarvitseville vauvaperheille. Vanhempia autetaan valmistautumaan lapseen jo raskauden aikana ja vauvan synnyttyä vanhempia tuetaan ja ohjataan vauvan perushoidossa. Vanhemmat saavat tukea myös oman arkensa hallintaan.

Lapsen 27-vuotias isä ei alun perinkään olisi halunnut pitää lasta.

– Lapsen isä sanoi, ettei hän halua perhe-elämää. Hän haluaa elää vapaasti eikä halua sitoutua. Valehtelin hänelle, että tein abortin. Olimme vasta tutustuneet, ja halusin hetken vain olla, Julia kertoo.

Lopulta Julia kertoi lapsen isälle raskaudesta. Tämä kävikin katsomassa lastaan sairaalassa. Ongelmia vanhempien välillä aiheuttaa kuitenkin alkoholi.

– Lapsen isällä on alkoholiongelma. Välttämättä minä en haasta hänen kanssaan riitaa, mutta otan itseeni siitä, kun hän juo eikä auta minua missään. Siksi juominen ottaa minua niin paljon päähän. Toivoisin, että hän voisi olla tukenani.

Julia tuntee hyötyneensä ensikodissa asumisesta.

– Olen saanut apua siihen, miten hoidan omia asioitani samalla kun hoidan lasta. Aluksi kun lapsi oli pieni, ohjaajat vahtivat jonkin aikaa, että sain asiat hoidettua. Nyt olen saanut keinoja, että pystyn selviytymään niistä itse.

Julia ja Jere elävät tavallista vauva-arkea. Päivä rakentuu lapsen heräämisten ja syömisten mukaan. Aamulla vanhempi kertoo päivän menemiset ohjaajille.

– Täällä ei ole sellaista vahtimista, vaan ohjaajat katsovat että hoidat lasta ja pärjäät asioiden kanssa. Aluksi olin vähän masentunut ja tuntui siltä, etten pärjää. Totta kai se on raskasta, kun lapsi on pieni ja on itse sekaisin synnytyksen jälkeen. Mutta kyllä se tästä vähitellen.

Myös lapsen isä on käynyt katsomassa lastaan ensikodissa. Isä ei kuitenkaan ole pitänyt sovituista tapaamisista kiinni.

– Ohjaajat sanoivat, että olisi tärkeä sitoutua tapaamisiin, mutta hän ei ole silti tullut niihin. Viimeksi lapsen isä kävi katsomassa lasta reilu kuukausi sitten. Vaikka meillä on riitaa niin se ei ole lapsen syy, Julia sanoo.

Ensikotikuntoutus kestää Lehtimäen mukaan keskimäärin noin kahdeksan kuukautta. Vaihtelua kuitenkin on suuntaan ja toiseen, riippuen perheen tilanteesta ja kuntoutuksen etenemisestä. Julia on asunut ensikodissa nyt noin seitsemän kuukautta.

– Elokuussa minulle haetaan asuntoa. Eniten minua huolettavat lapsen isä ja se miten tapaamiset onnistuvat. Tukiverkostoa minulla on. Minulla on lastensuojelun kautta asiakkuus ja käyn myös nuorisopolilla juttelemassa.

Viime vuoden aikana Turun ensikodissa asui yhteensä 22 vauvaa, 18 äitiä ja 9 isää. Paikkoja ei ole riittävästi. Lehtimäen mukaan niitä tarvittaisiin ehdottomasti lisää. Silloin perheiden hätään ja avuntarpeeseen voitaisiin vastata nopeammin.

– Riittävän vahvalla tuella jo varhaisessa vaiheessa voimme ennaltaehkäistä perheiden ongelmien kasvamista ja monimutkaistumista ja siten edistää lasten tervettä kasvua ja kehitystä, Lehtimäki sanoo.

Julian ja Jeren nimet on muutettu.

Oona Karhunen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s